Stadslogistiek: mag het een beetje stiller

De Topsector Logistiek en Connekt zijn gestart met het project ‘geluidloos lossen.’ Doel van dit project is om bij supermarkten in stedelijk gebied te achterhalen wat het geluidsniveau is (door metingen van een onafhankelijk ingenieursbureau) en door het laad- en losproces te analyseren. Vervolgens wordt gekeken welke technologieën beschikbaar zijn om dit geluidsniveau te reduceren. Daarna wordt gemeten wat het toepassen van deze oplossingen oplevert.

Edward Heijnen, projectleider namens Connekt, stelt: ‘Stille koelmotoren, fluistertrucks, Geo fencing apps, geluidsarme losmiddelen, vloer- en wandisolatie of zelf inpandige losfaciliteiten vormen een opsomming van bestaande technologieёn om de overlast voor buurtbewoners zo veel mogelijk te beperken, maar buurbewoners ervaren toch nog regelmatig geluidsoverlast.’

In Nederland Is in de PIEK wetgeving geregeld dat buiten het tijdslot van 07.00 tot 19.00 uur minder geluid geproduceerd mag worden bij het bevoorradingsproces van onder andere supermarkten. Buurtbewoners ondervinden regelmatig geluidsoverlast, terwijl de betreffende winkels wel beschikken over door de gemeente afgegeven lokale vergunningen. Retailers hebben natuurlijk een groot belang bij een goede verstandhouding met de lokale bewoners. Een supermarkt die over een omgevingsvergunning beschikt, maar toch te veel geluidoverlast veroorzaakt voor omwonenden heeft uiteindelijk toch een probleem

Connekt start dit project, dat loopt vanaf september tot en met december 2016. ‘Supermarktketens investeren behoorlijk om het geluidsniveau te reduceren, maar op de één of andere manier lopen zij regelmatig tegen verschillende barrières aan. Bovendien dient het terugdringen van de geluidsoverlast natuurlijk ook een maatschappelijk belang en het project sluit goed aan bij het Lean & Green programma,’ aldus Herman Wagter, programmamanager bij Connekt.

Eén van de deelnemers in het project is supermarktorganisatie PLUS Retail. “Al twee jaar op rij zijn we door de consument verkozen tot meest verantwoorde supermarkt van Nederland. Zeker ook op het gebied van Logistiek zijn er veel mogelijkheden om te laten zien dat we maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen. Participeren in dit project is er daar één van. Dagelijks wordt er gelost bij onze ruim 260 supermarkten en het beperken van geluidsoverlast voor de buurtbewoners is een mooi streven, waar iedereen blij van wordt.”, aldus Patrick van Vugt, Hoofdservicebureau Logistiek.

Logistiek dienstverlener Simon Loos is ook één van de projectdeelnemers. Magdalena Mechielsen, logistiek consultant: ‘Wij rijden al met fluistertrucks (PIEK-gecertificeerd), elektrische trucks en gastrucks (LNG) bij de bevoorrading van supermarkten en we mogen daardoor ook al buiten de venstertijden beleveren. Als we de kennis van lokale supermarkten, geluidsexperts en die van onze eigen chauffeurs in dit project bundelen, kan het geluidsniveau nog verder omlaag. Daar werken we natuurlijk graag aan mee. Het project Stil Lossen past perfect binnen onze focus op duurzaamheid en onze ambities om geluid en uitstoot terug te dringen.

De resultaten van het onderzoek zullen begin 2017 worden gepubliceerd. De eerste deelnemers zijn inmiddels bekend, maar natuurlijk staat de deur open voor partijen die in project willen participeren. Supermarkten, groothandelsbedrijven, logistiek dienstverleners die supermarkten bevoorraden en bedrijven die praktisch toepasbare oplossingen bieden voor het terugdringen van het geluidsniveau bij het laad- en losproces, kunnen bij Connekt aangeven dat zij graag participeren in dit project. ‘Van projectdeelnemers verwachten we dat zij bereid zijn om wat tijd te investeren zodat we uiteindelijk ook een oplossing kunnen bieden. Of deze oplossing nu ligt in het toepassen van technische middelen, wetgeving, ander gedrag of ergens anders, zal het onderzoek uitwijzen,’ aldus Heijnen.

Als je een oplossing hebt voor het reduceren van het geluidsniveau of op een andere manier wilt participeren in dit project, neem dan contact op via info@connekt.nl.

Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd op het blog De Laatste Meter.

Log in with your credentials

Forgot your details?