Deventer: eerste stappen zijn gezet

Al in juni 2017 heeft de gemeente Deventer de Green Deal ZES ondertekend en daarmee de ambitie uitgesproken om in 2025 een zero emissie zone voor stadslogistiek te realiseren. Zij zijn daarmee een van de koploper gemeenten en zijn nu goed op weg. “Aan het begin liepen we wel tegen weerstand aan”, vertelt Freek Boele, logistiek makelaar voor de gemeente Deventer. “Maar als je de bal eenmaal aan het rollen krijgt, ben je op de goede weg.” Samen met Peter Brouwers, binnenstadmanager gemeente Deventer, onderzocht hij de mogelijkheden om een zero emissie zone in de gemeente in te stellen.

Stadslogistiek mocht niet duurder worden
“Toen we in 2017 van start gingen om een zero emissie voor stadslogistiek in te voeren, was daar toen nog weinig behoefte aan. Boele: “Als de logistiek ook maar een dubbeltje duurder werd, kon de gemeente niet op draagvlak van de ondernemers rekenen. Duidelijk was dat het verduurzamen van de stadslogistiek nog geen prioriteit had.” Maar ook binnen de gemeente liepen we tegen uitdagingen aan. Om te komen tot een zero emissie zone was geen ambtenaar beschikbaar. De gemeente wilde geen tijd vrijmaken om zich bezig te houden met verduurzaming.

Projectplan Fietskoerier Deventer zorgde voor een omslag
In oktober 2018 zorgde het projectplan van Joost Arends, eigenaar van Fietskoerier Deventer, voor een omslag. Hij kwam met het initiatief om te starten met een pilot voor een logistieke stadshub in Deventer. In zijn plan was ook de wens van de gemeente Deventer opgenomen voor het instellen van een zero emissie zone in de binnenstad. Boele werd toen door de gemeente, Joost Arends en Salton om hulp gevraagd. Wat volgde was een periode vol gesprekken: verdiepingsgesprekken, gesprekken met ambtenaren en bestuurders, met stakeholders in de stad en de logistieke keten. Boele: “Met de input uit al deze gesprekken kon ik een analyse en advies opstellen.”

Steeds meer in de juiste richting:
Boele constateerde dat binnen een jaar tijd de instelling van de ondernemers compleet was verandert. Deels door de bekendheid van het Klimaatakkoord maar ook door de verbeteringen van technische mogelijkheden en de beschikbaarheid daarvan. “De vlag ging steeds meer in de juiste richting wapperen.” Binnenstadmanager Peter Brouwers werd enthousiast en samen met Boele probeert hij nu toonaangevende ondernemers, bewoners en horecaondernemers bij het project te betrekken.

Log in with your credentials

Forgot your details?