Efficiëntere goederenstroom en een leefbare binnenstad met City Hub

Bij duurzame stadslogistiek draait het niet alleen om het invoeren van emissievrije zones. Er gebeurt veel meer om de CO2-uitstoot van stadslogistiek in steden te verminderen. City Hub biedt een slimme oplossing voor groene stadslogistiek door gedeeld gebruik van distributiecentra. Deze duurzame centra zijn aan de rand van de stad gelegen, vanwaar verschillende orders worden gebundeld en met slechts één groen transportmiddel het centrum in worden gereden en op het juiste adres en moment worden bezorgd. Rinse van der Woude, Chief Innovation Officer van City Hub Utrecht, vertelt ons meer.

Met een hub kun je het goederentransport opvangen aan de rand van de stad. Daar worden de goederen gebundeld en vervolgens door middel van elektrische voertuigen afgeleverd in het stadscentrum. “Op deze manier verminder je voertuigbewegingen, maak je de goederenstroom efficiënter en duurzamer en zorg je dat de leefbaarheid van de binnenstad verbetert.” aldus van der Woude. Door logistieke goederenstromen op deze manier slim te bundelen verbetert de kwaliteit van de leefomgeving in de binnenstad aanzienlijk. “Onze missie is om uitstoot, lawaai en drukte in de stad terug te dringen door slimme oplossingen voor schone stadslogistiek te implementeren. Door logistieke ketens slimmer te maken en de footprint van stadslogistiek te reduceren voegt City Hub veel waarde toe.”

Het ideale scenario
Ondanks de voordelen hebben ondernemers aan het begin soms nog hun twijfels. Als je met een hub gaat samenwerken betekent dit dat je je logistieke model aanpast. “Het is daarom essentieel dat de business case rendabel is. Op het moment dat een business case niet rendeert heeft de hub geen toegevoegde waarde voor de keten. Daarom kijken wij samen met de verlader, vervoerder en ontvanger waar de logistieke problemen en uitdagingen liggen. Op basis daarvan maken wij samen met hen een maatwerk programma. Welke dienst is er nodig om voor hen het ideale scenario te creëren?” Deze persoonlijke aanpak zorgt er dan ook voor dat ondernemers sneller de stap durven te zetten richting het efficiënter maken en verduurzamen van hun goederenstroom.

Samenwerking met gemeenten
Behalve het afleveren van goederen voor verder transport kunnen bedrijven ook voorraden bij City Hub opslaan en die pas verder laten vervoeren wanneer dat nodig is. Dit zorgt ervoor dat de voormalige opslaglocaties in de panden van de binnenstad voor andere doeleinden ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld voor meer binnenstedelijke woonplekken. “Logistieke ruimte verplaatsen is makkelijker dan het inpassen van nieuwe woningbouwoplossingen. Wat je ook vaak ziet is dat gemeenten graag een City Hub willen realiseren maar dat de plekken die geschikt zijn voor de plaatsing van een hub vaak ook gekozen zijn om de groei van de stad op te vangen door middel van de realisatie van woningbouw en kantoorpanden. Wij kijken graag met hen mee naar mogelijke vestigingslocaties die ook passen binnen de ruimtelijke plannen van de gemeente. Gemeenten kunnen altijd contact met ons opnemen om het gesprek aan te gaan.”

Log in with your credentials

Forgot your details?