Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) ondertekende op vrijdag 21 november in Groningen de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek.

Zij deed dit samen met meer dan vijftig partijen die betrokken zijn bij de bevoorrading van steden. Doel is deze steden schoner en veiliger te maken door in 2025 zoveel mogelijk soorten vervoer op de weg te hebben die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Ondertekenaars
Onder de partijen die de Green Deal ondertekenen zijn gemeenten, vervoerders, verladers, autofabrikanten, ondernemings-, branche- en belangenorganisaties. Ze gaan schone en zuinige voertuigen inzetten. Daarnaast kijken ze vooral naar een betere benutting en innovatie van bestaande logistieke stromen, zodat er minder kilometers in de stad gereden worden.

Experimenten
De steden die de Green Deal ondertekenen geven bedrijven de ruimte nieuwe technologieën in de praktijk uit te proberen, zoals elektrische aandrijving en waterstof als brandstof. Doel is om van de experimenten op kleine schaal te leren en de successen zo snel mogelijk te delen met andere gemeenten en bedrijven.

Connekt bracht de partijen bij elkaar. Veel Lean and Green Award en Star Winners zijn uiteraard ook betrokken.

Lees ook het artikel op Logistiek.nl, en op Rijksoverheid.nl.