Living Lab Delft: stand van zaken Stadslogistiek PostNL

Stadslogistiek Delft is een initiatief van PostNL in samenwerking met de gemeente Delft, om middels logistieke dienstverlening de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Stadslogistiek bundelt goederenstromen aan de rand van de stad in een stadshub en bezorgt de goederen binnen Delft op het moment dat de ontvanger dat wil met (kleine) elektrische voertuigen. De eerste klanten zijn geïmplementeerd, onder andere vervoerder Skynet en opticien Specsavers. Ook haalt en brengt Stadslogistiek retail bestellingen voor bijvoorbeeld bloemisten en Bakker Bart in Delft.

Als living lab ontwikkelt Stadslogistiek nieuwe dienstverlening door het opzetten van pilots. Volgende week start het ophalen van droog afval (karton en plastic) als pilot. Ook vragen nieuwe vormen van stadslogistiek om andere voertuigen, die zero-emission zijn, minimale impact hebben op leefbaarheid en makkelijk wendbaar zijn in de stad. Hierdoor is een ‘one-size-fits-all’- model niet mogelijk, maar is het noodzakelijk meerdere soorten voertuigen in te zetten.

Stadslogistiek zet kleine voertuigen in voor kleine goederen. PostNL is sinds 2012 gestart met Goupils voor kleine pakketten: deze net zo efficiënt als een bestelbus en veel sneller dan grote voertuigen. Ook cargo-fietsen worden getest, deze hebben in de toekomst een interessante rol in stadsleveringen.  Deze fietsen zijn goedkoop, schoon en veel verschillende mensen kunnen er op rijden (zonder rijbewijs). Voor pallets en rolcontainers zijn grotere voertuigen nodig. Omdat elektrische vrachtwagens nu te duur en te groot zijn, testen we nieuwe concepten. Momenteel test Stadslogistiek een aanhanger voor de Goupil, zodat pakketten én rolcontainers meegenomen worden.

Wilt u meer informatie over Stadslogistiek?

Neem contact op met Kees-Willem Rademakers (kees-willem.rademakers@stadslogistiek.nl / 06 – 57 31 54 69)

Log in with your credentials

Forgot your details?