Living Lab Groningen: stappen voorwaarts

Eind 2014 ondertekende staatssecretaris Wilma Mansveld met wethouder Van Keulen en meer dan 50 verschillende ondernemers en vervoerders in Groningen de Green Deal ZES (‘Zero Emission Stadslogistiek’). Op dit moment ontplooit de gemeente initiatieven om de venstertijden in de binnenstad te verruimen, mits een vervoerder elektrisch rijdt. Daarnaast zet de gemeente grote stappen in het creëren van een volledig bus- en autovrije binnenstad buiten die venstertijden. De noodzaak elektrisch te rijden zal zich zelfs uitstrekken naar de taxibranche: de verwachting is dat het hart van de binnenstad in de toekomst alleen nog maar toegankelijk zal zijn voor elektrische taxi’s.

Daarnaast ontstaan er in de markt prachtige initiatieven: Naar verwachting zal Cargohopper vanaf eind dit jaar de eerste stap zetten om vanaf een hub aan de rand van de binnenstad de retailers in de binnenstad te bevoorraden met elektrische vrachtautootjes, zoals ze dat in Utrecht, Enschede en Amsterdam ook al doen. Dat hub-concept zal in Groningen verder worden uitgerold: grote logistieke hubs aan de rand van de stad, en kleinere hubs in de wijken en in de binnenstad – alles om het aantal autokilometers te verminderen. Ook vervoerders die alleen ín de stad rijden ontplooien initiatieven: één van de grote spelers in Groningen komt op dat gebied in januari met een wereldprimeur. Houdt uw ogen open!

In de binnenstad van Groningen wordt elektrisch rijden niet alleen maar gestimuleerd: elektrisch rijden wordt een voorwaarde om de binnenstad nog in te mogen. Er gaat niets boven Groningen – dat wisten we al. Maar vanaf nu geldt ook: er laadt niets boven Groningen!

Log in with your credentials

Forgot your details?