Ondertekenaars van de Green Deal ZES, doe mee! – Distributie van de toekomst in oudste winkelstraat van Nederland

 

 

 

 

 

Op dinsdag 17 april om 9.00 uur geeft Turgay Tankir, voorzitter van het Huis van de binnenstad Nijmegen, bij de tijdelijke micro hub op Kelfkensbos het startschot voor de Green Capital Challenge logistiek. Ondernemers van de Houtstraat, Stikke Hezelstraat en Lange Hezelstraat zijn samen met Gemeente Nijmegen, Binnenstadservice en diverse vervoerders de uitdaging aangegaan om vier dagen lang zonder emissie goederen af te leveren en op te halen. Om 9.15 uur start een stoet van duurzame voertuigen voor een eerste distributierit richting de Hezelstraten. Bij het stadhuis wordt het eerste pakket afgeleverd terwijl een vertegenwoordiging van het college vanaf het bordes van het stadhuis zal aanmoedigen.

Dit is voorwaar een grote uitdaging want er zijn nog lang niet voldoende emissievrije vrachtvoertuigen op de markt die economisch rendabel kunnen worden ingezet. Vandaar dat Binnenstadservice een tijdelijke micro hub inricht op Kelfkensbos. Alle vervoerders die nog niet zonder uitstoot in de binnenstad rijden, kunnen daar hun goederen overdragen om gebundeld af te laten leveren met elektrische voertuigen en bakfietsen. Dit gebeurt uiteraard alleen met toestemming van de eindontvangers.

Duurzame stadslogistiek staat al jaren op de agenda, al in 2014 hebben zowel Binnenstadservice als Gemeente Nijmegen de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (beter bekend als GD ZES) ondertekend en onderschreven. Door nu deze Green Capital uitdaging aan te gaan en de ambitie te laten zien in Nijmegen, willen deze partijen de transitie naar duurzame stadslogistiek versnellen.
Ondertekenaar van de GD ZES kunnen zich aanmelden voor aanwezigheid bij startschot of deelname met hun voertuig Marga Kuipers, marga@loenderslootgroep.nl

Samenwerken voor meer impact in de stad
De uitdaging voor de komende tijd, Zero Emissie Stadslogistiek in 2025, kan worden gehaald door data én ruimte te delen; ruimte in de voertuigen, ruimte in de loods. Alle betrokkenen zijn nodig om kracht bij te zetten voor meer impact in de stad. Dat is een forse opgave. De urgentie is groter dan ooit, zowel op luchtkwaliteit als op energietransitie. Samenwerken en gebruik maken van elkaars assets is daarbij van groot belang. Dat lijkt eng, maar het is juist fantastisch om onderling vertrouwen op te bouwen en gezamenlijk deze uitdaging te realiseren.
Binnenstadservice ontvangt kleine volumestromen aan de rand van de stad, bij een Goederenhub. Vanaf daar worden de goederen gebundeld met een schoon voertuig afgeleverd. Binnenstadservice heeft ook het initiatief genomen tot samenwerking in de Goederenhubs groep Nederland.

Nijmegen Green Capital of Europe
Dit jaar is Nijmegen trotse Groene Hoofdstad van Europa. Veel partijen in de stad hebben meegewerkt om deze award te behalen. Nijmegen heeft al veel bereikt, maar er zijn nog voldoende uitdagingen op diverse thema’s van duurzaamheid. De Stichting Green Capital challenges heeft zich tot doel gesteld met Nijmeegse bewoners en ondernemers daar aan te werken. Onder andere door degroenprijsvraag.nl op te starten. Iedereen in Nijmegen en omgeving kan daar aan mee doen en duurzame prijzen winnen.

Log in with your credentials

Forgot your details?