Project Green Collecting Haarlem

Sinds kort rijdt in Haarlem 1 neutrale wagen die voor verschillende commerciële partijen het bedrijfsafval inzamelt. Een primeur. Aangezien we zeer benieuwd zijn naar het proces tot deze enorme verduurzamingsslag, spraken we met Rob Verduin van OpenWaste.

“Toen in de stuurgroep de knoop was doorgehakt om de handen ineen te slaan om een unieke samenwerking aan te gaan liepen we aan tegen het eerste operationele obstakel. Hoe gaan we dit allemaal vastleggen?
Dit soort obstakels zijn logisch want het is de 1e keer dat afvalinzamelaars, een gemeente en een brancheorganisatie op deze manier samenwerken en daarom is er ook vernieuwende software voor nodig. Software die alle partijen aan elkaar verbind door uitwisseling van alleen maar operationele gegevens die noodzakelijk zijn om de dienstverlening uit te voeren en rekening houd met de hierna genoemde voorwaarden

Er zijn 4 voorwaarden afgestemd in de stuurgroep; De klant mag er niets van merken. Alle rolcontainers moeten worden gewogen. De inzameling moet voor 11 uur afgerond zijn vanwege het afsluiten van dit paaltjesgebied in de binnenstad. En een nieuwe inzamelaar kan zich aanmelden in deze bestaande dienstverlening.

De dienstverlening gebeurt met een neutrale wagen en zal blijven zoals hij is. Eventuele klachten en wensen worden meegenomen in de planning. Natuurlijk is dit in het begin een beetje onwennig maar het heeft tot op heden heel weinig klachten opgeleverd. Om eerlijk te zijn hadden we er misschien wel iets meer verwacht. Het koppelen van het ledigingsproces is belangrijk voor de facturatie. Iedere commerciële inzamelaar behoud zijn eigen contracten en afspraken. De routelijsten worden aangeleverd via OpenWaste en de optimale route wordt in samenspraak met de planning aangeleverd.

Doordat alle neuzen dezelfde kant op staan is het voor ons makkelijker geweest om nieuwe ontwikkelingen, optimalisaties en veranderingen door te voeren. De medewerking van alle betrokkenen in de pilotfase heeft OpenWaste gemaakt tot wat het vandaag is. En het wordt alleen maar mooier nu de basis staat. We zullen steeds meer slimme technieken koppelen die optioneel te gebruiken zijn. Optioneel want we willen wel maatwerk blijven leveren aan de gemeentes en inzamelaars in de andere gebieden.

Parijs akkoord
Door dit verdrag en de vertaling naar doelstellingen merken we ook echt dat gemeentes bezig zijn met de binnenstadlogistiek en daarbij ook kijken naar de afvalsector. Diverse gemeentes hebben zich al gemeld om te kijken hoe ze eventueel OpenWaste kunnen inzetten. Wij krijgen daar natuurlijk veel energie van en we hopen op nog veel meer aanmeldingen zodat we met samenwerken nog vele besparingen kunnen gaan realiseren”.

Log in with your credentials

Forgot your details?