Projectweek duurzame stadslogistiek voor toekomstige logistiek teamleiders van het ROC Mondriaan

 

Wat krijg je als je ROC Mondriaan, Bureau Binnenstad Den Haag en Connekt bij elkaar zet? Een projectweek voor logistiek teamleiders in opleiding, geheel in het teken van duurzame stadslogistiek! Door studenten de dagelijkse activiteiten rondom duurzame stadslogistiek te laten zien en voornamelijk te laten ervaren, sluiten onderwijs, bedrijfsleven en praktijk naadloos aan op de leefwereld van de studenten. Hierdoor bereiken we met elkaar een bewustwording en een basiskader voor studenten om duurzaamheid toe te passen in hun toekomstige carrière.

De projectweek moest aan het keuzevak Duurzaamheid een praktijkgerichte invulling geven. Hiernaast werd gewerkt aan de leerdoelen door middel van concreet ontworpen, interactieve lessen. De week startte met een gastcollege vanuit Connekt door Veronique Meines. Als één van de kartrekkers Green Deal ZES en projectmanager binnen de Topsector Logistiek, sprak Veronique over de ontwikkelingen binnen de steden en de uitdagingen rondom verduurzaming. Het nodigde uit voor een levendige discussie. Deze les vormde de basis, waarna studenten aan de hand van deskresearch informatie opzochten omtrent dit onderwerp.

Het beste onderwijs bestaat uit balans. Dag twee had daarom ook een actieve invulling door middel van fieldresearch. Bureau Binnenstad faciliteerde een toplocatie in hartje Den Haag, midden in het Haagse winkelgebied. Dit diende als thuisbasis voor de studenten tijdens hun onderzoek. Frans-Luuk Bouwers van 2DOC, trapte de dag af met een workshop Duurzame Binnenstad. De studenten werden in vijf groepen gedeeld (verzenders, ontvangers particulier, ontvangers zakelijk, vervoerders en de gemeente). Elke groep kreeg de tijd om te brainstormen over de vraag hoe stadslogistiek efficiënter en duurzamer kan. De studenten presenteerden hun ideeën en konden er met elkaar over sparren.

Vervolgens zochten de studenten de winkelstraten op, met de opdracht om de daadwerkelijke wijze van afvalverwerking in beeld te brengen en om interviews af te nemen bij winkeliers. De opbrengsten mochten er dan ook zijn. Er blijken bijvoorbeeld twaalf verschillende bedrijfsafvalophalers in de binnenstad actief te zijn. En zijn er verschillende winkels die dagelijks worden aangeleverd. Deze bevindingen laten ruimte over voor verbetering.

Hoe dit alles slimmer en schoner kan worden georganiseerd, werd door de studenten gepresenteerd op de laatste dag van de projectweek. Doormiddel van zelf ontworpen presentaties werd terug gekeken op de projectweek en de opgedane kennis. De beste presentatie werd gehouden door Hamza El Morabit. Met een dikke negen sloot hij de projectweek succesvol af.

Een week die zeker voor herhaling en uitbouw vatbaar is!

Log in with your credentials

Forgot your details?