Thema’s stadslogistiek

De GDZES richt zich op de belangrijkste transportstromen in de stad. Deze vormen dan ook de hoofdthema’s van de Living Labs van GDZES.

We willen vers en gezond eten – ook in snelgroeiende binnensteden. Het aanbod van dagverse (biologische) producten in de horeca en detailhandel groeit daarom sterk. Dit vraagt om een hoogfrequente bevoorrading; maar wel verantwoord. Bijvoorbeeld door de inzet van stil en schoon materieel en voertuigen.

Het internet verrast ons telkens opnieuw met een nieuwe mogelijkheid om producten te bestellen. Als het even kan willen wij onze bestellingen thuis ontvangen, of geven met het zelfde gemak onze bestellingen weer retour. Om deze enorme stroom van pakketjes, post en pallets te kunnen verwerken, vraagt de stad om innovatieve en duurzame oplossingen.

Steden verdichten. Wonen, werken en recreëren vindt meer en meer binnen de stad plaats. Dit leidt tot een grote sloop-, bouw- en verbouwopgave in steden. En die bouwopgaven brengen flinke pieken in de verkeersstromen met zich mee; zwaar materieel, grondstoffen en personen. Reduceren van de overlast en de onveiligheid vraagt om slimme oplossingen en samenwerking, van de aanbesteding tot de uitvoering.

Niet alleen winkels en particulieren genereren transportbewegingen, ook kantoren. Kantoorsupplies, verhuizingen, catering, interieurverzorging, afval zijn voorbeelden van omvangrijke transportstromen van en naar kantoren. Deze “kantoorlogistiek” vormt een belangrijk aandeel van de binnenstedelijke transportstromen. Belangrijk sturingsinstrument is de inkoop; door slim en schoon in te kopen is veel winst te behalen.

Om schone voertuigen met nieuwe technologie rendabel inzetbaar te maken is een slim samenspel van techniek, logistiek en beleid noodzakelijk. Er is schaalgrootte nodig in de productie om de kosten van een voertuig verder te drukken. Met andere logistieke concepten kan de bezettingsgraad van het voertuig verhoogd worden. En dat vraagt soms om aanpassing van beleid en regelgeving om die hogere bezettingsgraad mogelijk te maken. Het zoeken is naar de beste combinatie. Vandaar dat Green Deal ZES nog twee hoofdthema’s voor de Living labs heeft toegevoegd:

De ruimte in een stad is beperkt, maar we willen er steeds meer uithalen: meer leefbaarheid, meer verkeersveiligheid met minder overlast. Met moderne technologie en maatwerk kunnen we ruimte maken, die nu verborgen wordt door een reeks van starre regels. Dat betekent anders en slimmer handhaven, maar ook eerlijker en rechtvaardiger. Met behulp van slimme technieken en flexibele regulering verduurzaamt ook de binnenstedelijke logistiek.

Om schone voertuigen met nieuwe technologie rendabel inzetbaar te maken is een slim samenspel van techniek, logistiek en beleid noodzakelijk. Er is schaalgrootte nodig in de productie om de kosten van een voertuig verder te drukken. Met andere logistieke concepten kan de bezettingsgraad van het voertuig verhoogd worden. En dat vraagt soms om aanpassing van beleid en regelgeving om die hogere bezettingsgraad mogelijk te maken. Het zoeken is naar de beste combinatie.

Log in with your credentials

Forgot your details?